Ajattelemisen ja kirjoittamisen työkalut

20.04.2023–04.05.2023 Verkossa

Selkeyttä ja sujuvuutta ajattelu- ja kirjoitustyöhön.
Työkaluja sinulle, joka haluat kirjoittaa esim. kirjan, sukuhistorian, opinnäytetyön, tutkimusartikkelin, hankehakemuksen tai kirjoitat blogia.

Aika

20.4., 27.4. ja 4.5.2023 klo 17.00–19.00

Paikka

Verkko

Kohderyhmä

Kaikki kirjoittamisesta kiinnostuneet

Ilmoittautuminen

3.4. mennessä

Hinta

140 €

Aika ja paikka

To 20.4., 27.4. ja 4.5.2023 klo 17.00–19.00 verkossa Zoom-alustalla, tarkemmat ohjeet kerrotaan sähköpostiin lähetettävässä kutsussa

Kohderyhmä

Kaikki kirjoittamisesta kiinnostuneet: Kirjoititpa sitten romaania, sukuhistoriaa, opinnäytettä, blogia, tutkimusartikkelia tai tietokirjaa, voit saada työhösi paremman otteen kehittämällä työskentelymenetelmiäsi. Kurssi sopii hyvin myös apuraha- ja hankehakemusten, projektisuunnitelmien ja erilaisten raporttien kirjoittajille.

Kouluttaja

Tutkija, kouluttaja, FT Anne Tarvainen

Tavoitteet

  • Hahmotat, millaisia vaiheita omaan ajattelemisen ja kirjoittamisen prosessiisi kuuluu ja pystyt arvioimaan omaa työtäsi kognitiivisen ergonomian ja työhyvinvoinnin näkökulmasta.
  • Osaat tarkastella ja kehittää omia työnkulkujasi niin, että työsi muuttuu selkeämmäksi ja sujuvammaksi.
  • Tiedät, miten saat taltioitua, jäsenneltyä ja hyödynnettyä eri muodoissa olevia lähdeaineistoja (esim. kirjat, e-kirjat, tekstitiedostot, valokuvat, videot, nettisivut).
  • Pystyt arvioimaan, mitkä ohjelmien ominaisuudet ovat tärkeimpiä oman työsi kannalta ja millä perusteilla sinun kannattaa valita nämä työvälineesi.

Sisältö

Miten taltioit omat ideasi? Entä netistä, kirjoista, valokuvista ja muista lähteistä löytämäsi tiedon ja inspiraatiot? Löydätkö tarvittavat muistiinpanot arkistostasi, kun tulee kirjoittamisen aika? Ovatko käyttämäsi työkalut sellaisia, että ne tukevat työtäsi vai tuntuuko siltä, että ajatukset hajoavat ja niitä on vaikea saada tekstin muotoon? Koulutuksessa pohdimme, miten ajattelemisen ja kirjoittamisen työn kokonaisuutta voi hahmottaa ja millaisia vaiheita siihen kuuluu. Lisäksi käymme läpi erityyppisten lähteiden taltiointiin ja jäsentämiseen sekä oman tekstin tuottamiseen soveltuvia ilmaisia ja kohtuuhintaisia tietokoneohjelmia — unohtamatta perinteistä muistikirjaa. Kouluttaja näyttää konkreettisia työnkulkuja, joita voit soveltaa omassa työssäsi. Lisäksi hyödynnämme ratkaisukeskeisiä menetelmiä osallistujien omien työprosessien kehittämiseen.

Toteutus

Opettaja käyttää opetuksessaan PC/Windows-konetta. Kurssilla käydään läpi erilaisten ohjelmien, kuten Notion, Evernote, Mendeley ja Scrivener ominaisuuksia menemättä kuitenkaan ohjelmien käytön yksityiskohtiin. Kurssille osallistuminen ei vaadi ohjelmien hankkimista ja vastaavat työnkulut voi toteuttaa myös muilla ohjelmilla. Kurssille tullessasi sinulla on hyvä olla hallussa ainakin tietokoneen käytön perustaidot (osaat käyttää tekstinkäsittelyohjelmaa, nettiselainta ja koneesi tiedostoselainta).

Hinta

140 €

Ilmoittaudu

3.4. mennessä Pohjois-Pohjanmaan kesäyliopistoon

Ilmoittautuminen on sitova. Viimeisen ilmoittautumispäivän jälkeen tapahtuvasta perumisesta laskutetaan puolet kurssimaksusta. Mikäli perumista ei tehdä lainkaan tai peruminen/keskeyttäminen tehdään koulutuksen alkamisen jälkeen, laskutetaan koko kurssimaksu. Peruutus tulee tehdä aina kirjallisesti. Kurssimaksut ovat ulosottokelpoisia (L 632/1998, 24 §). Kesäyliopisto ei palauta maksuja.

Lisätietoja

Riitta Niku
riitta.niku@pohjois-pohjanmaa.fi
044 465 2201