Erityisherkkien arki – iloa, palautumista ja voimaantumista

27.04.2024 Oulu

Tällä kurssilla pääset tutustumaan, mitä erityisherkkyys tarkoittaa ja sinulle tarkentuu, millainen erityisherkkä itse olet. Lisäksi opit monenlaisia keinoja, miten voit arjessasi säilyttää voimavarojasi ja iloita erityisherkän elämästä.

Aika

27.4.24

Paikka

Oulu

Kenelle

Erityisherkät henkilöt

Ilmoittautuminen

9.4.24 mennessä

Hinta

150 €

Lisätietoa

koulutussuunnittelija Eija Raatikainen
eija.raatikainen@pohjois-pohjanmaa.fi
044 465 2202

Aika ja paikka

La 27.4.24 klo 10.00–15.00

Pohjois-Pohjanmaan kesäyliopiston tilat Oulun keskustassa

Kouluttaja

YTT, FM Hannu Sirkkilä on aikuiskouluttaja ja työnohjaaja. Hän on monipuolisesti erityisherkkyyttä käsittelevä asiantuntija, luennoitsija ja työpajojen vetäjä. Hänen kirjansa ”Erityisherkkien elämää - vapaa-aika palautumisen, voimaantumisen ja ilonlähteenä” (2023, Readme-kustantamo) aineistona ovat 25 erityisherkän vapaa-aikaan liittyvät kokemukset ja hyvät käytännöt.

KTM Monika Luukkonen on tietokirjailija ja aikuiskouluttaja. Hän kirjoittanut suomalaisesta yhteiskunnasta ja suomalaisesta elämän tasapainosta ja onnellisuudesta tietokirjoja Japaniin (näitä on käännetty myös muille Aasian kielille). Lisäksi hän on kirjoittanut Suomeen kirjan buddhalaisuuden opeista ja japanilaisista mielenharjoitteista (Buddhan hipaisu, 2020 Atena). Päivätyössään Monika kouluttaa yliopiston kansainvälisiä tutkijoita ja henkilökuntaa sekä yrityselämän osaajia suomalaisesta yhteiskunnasta ja työelämästä. Hän on parhaillaan aloittamassa väitöskirjan tekemistä buddhalaisuuden teemaan liittyen Oulun yliopistossa.

Sisältö

Koulutuspäivä jakautuu kahteen osaan:

Mitä erityisherkkyys on? Miten voit käyttää vapaa-aikaasi palautumiseen ja voimaantumiseen.

Miten buddhalaiset harjoitukset voivat tukea erityisherkän elämää?
– Harjoittelemme yhdessä helppoja meditaatioharjoituksia ja opit myös mm. itsemyötätunnosta ja hankalien tunteiden käsittelystä.

Hinta

150 €

Ilmoittaudu

9.4.24 mennessä Pohjois-Pohjanmaan kesäyliopistoon alla olevan ilmoittautumislinkin kautta; koulutuksessa on rajoitettu osallistujamäärä

Ilmoittautuminen on sitova. Viimeisen ilmoittautumispäivän jälkeen tapahtuvasta perumisesta laskutetaan puolet kurssimaksusta. Mikäli perumista ei tehdä lainkaan tai peruminen/keskeyttäminen tehdään koulutuksen alkamisen jälkeen, laskutetaan koko kurssimaksu. Peruutus tulee tehdä aina kirjallisesti. Kurssimaksut ovat ulosottokelpoisia (L 632/1998, 24 §). Kesäyliopisto ei palauta maksuja.

 

Oletko erityisherkkä?

Erityisherkät henkilöt voivat kokea voimakkaampia reaktioita erilaisiin ärsykkeisiin, kuten meluun, kirkkaaseen valoon, hajuihin, kiireeseen tai voimakkaisiin tunneilmauksiin. He voivat myös olla erityisen herkkiä muiden ihmisten tunteille ja tunnelmille, ja heidän havainnointikykynsä voi olla hyvin tarkka. Tämä voi johtaa syvällisempään prosessointiin ja pohtimiseen eri tilanteissa.

Erityisherkät henkilöt saattavat myös tarvita enemmän aikaa palautuakseen voimakkaista ärsykkeistä ja ylikuormituksesta. He voivat hyötyä rauhallisista ympäristöistä, säännöllisestä lepoajasta ja itsehoidosta, kuten meditaatiosta, joogasta tai luonnossa liikkumisesta.

On tärkeää ymmärtää, että erityisherkkyys ei ole sairaus tai häiriö, vaan luontainen persoonallisuuden piirre. Se voi kuitenkin vaikuttaa siihen, miten henkilö kokee ja käsittelee ympäröivää maailmaa. Monet erityisherkät henkilöt kokevat suurempaa empatiakykyä ja luovuutta sekä syvempää pohdintaa ja tietoisuutta itsestään ja ympäristöstään.

Jos sinusta tuntuu, että olet erityisherkkä, voi olla hyödyllistä oppia tunnistamaan omat tarpeesi ja rajoituksesi sekä löytää tasapaino ympäristön vaatimusten ja omien hyvinvointitarpeiden välillä.

Tee testi ja selvitä

Elaine Aronin yksinkertainen ja nopeasti tehtävä testi (englanniksi)

Erityisherkkyyden testi Ilse Sand.pdf 1 MB (vähän pidempi mutta lisää näkökulmia antava testi)

Omistajan opas.pdf 762 KB (työkirja itsetuntemuksen lisäämisen avuksi)

 

Lue lisää: HSP Suomi ry