Historian abikurssi (20 t)

Onnistu ylioppilaskirjoituksissa, tule vahvistamaan osaamistasi kesäyliopistoon!

Aika ja paikka

Ma–pe 7.–11.3.2022 klo 9.00–12.15

Kurssi toteutetaan etäopetuksena Zoom- tai Teams-verkkoympäristössä ja kurssille osallistutaan kotoa omalta tietokoneelta tai mobiililaitteelta käsin. Tarvitset osallistumiseen tietokoneen tai mobiililaitteen, jossa on mahdollisuus käyttää tarvittaessa mikrofonia sekä internet-yhteyden.

Kohderyhmä

Kurssi soveltuu sekä historian ainereaalin abikurssiksi että yliopistoon historiaa opiskelemaan hakeutuvan tai hakeutumista suunnittelevan valmennus- ja kertauskurssiksi.

Kouluttaja

FL Tuula Siira

Tuulalla on pitkä kokemus muun muassa historian ja yhteiskuntaopin aineenopettajana ja yo-kirjoituksiin preppaajana.

Sisältö

Historian abi-/kertauskurssilla käymme pikakelauksena läpi pääpiirteissään lukion koko historian oppimäärän, joka koostuu seuraavista kursseista:

HI1 Ihminen ympäristön ja yhteiskunnan muutoksessa, jossa tarkastelemme ihmisten toiminnan taloudellista, ekologista ja kulttuurista perustaa keräily- ja pyyntiyhteiskunnasta 11 000 vuoden takaa aina tämän päivän globaaliin maailmaan ja talouteen asti käyden läpi koko pääaikakausijaon. Mukana kulkevat yhtä lailla niin epidemiat ja luonnonmullistukset kuin myös ilmastolliset olosuhteet.

HI2 Kansainväliset suhteet –kokonaisuudessa lähdemme liikkeelle 1800-luvulta ja ulotamme tarkastelun aina nykypäivän maailmanpolitiikkaan asti. Käymme läpi seuraavat pääsaarekkeet: ensimmäinen maailmansota, maailmansotien välinen aika, toinen maailmansota, kylmä sota, uuden epävarmuuden aika sekä 2000-luvun konfliktit. Keskiössä ovat syy-seuraussuhteet.

HI3 Itsenäisen Suomen historiassa aloitamme Suomen liittämisestä Venäjän yhteyteen ja vedämme kehityslinjat aina EU-Suomeen ja nykypäivään asti. Kytkemme Suomen historian muutosprosessit muun Euroopan historiaan niin maailmansotien kuin muidenkin murrosten ja kriisien osalta. Venäläistämiskausien, itsenäistymisprosessin sekä sisällissodan lisäksi tutuiksi tulevat niin talvi-, jatko- kuin Lapin sotakin. Samalla seuraamme yhteiskunnallista ja taloudellista kehitystä koko ajanjakson osalta.

HI4 Eurooppalaisen maailmankuvan kehitys palauttaa mieliimme ne ainekset, mistä niin sanottu eurooppalainen maailmankuva ja länsimainen kulttuuri koostuvat. Lähdemme matkalle antiikista huomioiden taustalla vaikuttaneet varhaiset korkeakulttuurit edeten keskiajan, renessanssin, uuden maailmankuvan läpimurron, valistuksen sekä 1800-luvun yhteiskunnallisten aatteiden ja kehityksen kautta aina 1900-luvun massakulttuuriin ja nykypäivän globalisoituneeseen postmoderniin maailmaan.

HI5 Ruotsin itämaasta Suomeksi tarjoaa peruskattauksen Ruotsinvallan aikaan Suomessa. Taustaksi otamme lyhyen katsauksen Suomen alueeseen ennen ristiretkiä, mistä jatkamme Ruotsin sillanpääaseman muotoutumiseen Suomessa, keskiaikaan ja uuteen aikaan ulottaen suomalaisen yhteiskunnan väestö-, sosiaali- ja taloushistoriallisen läpikäymisen Ruotsista Venäjän osaksi asti. Mukaan mahtuu paljon sotia ja rasituksia, mutta myös uudistuksia sekä alueemme kytkeytymistä osaksi läntistä kulttuuripiiriä.

HI6 Maailman kulttuurit kohtaavat lähtee liikkeelle kulttuurin käsitteestä sekä perehdyttää kulttuurintutkimukseen. Tarkasteltavana ovat Euroopan ulkopuoliset kulttuurit, kuten Afrikka, Amerikan alkuperäiskulttuurit, Monikulttuurinen Yhdysvallat,  Islam, Japani, Kiina, Australian aboriginaalit, Japani ja Intia. Fokus on eurooppalaisen ja Euroopan ulkopuolisten kulttuurien kohtaamisissa sekä siinä, millaisia muutoksia historian kuluessa on tapahtunut suhtautumistavoissa eri kulttuureihin.

Lisäksi perehdymme kurssilla hyvän vastauksen tunnuspiirteisiin.

Lisätietoa: koulutussuunnittelija Eija Raatikainen, puh. 044 465 2202, eija.raatikainen@pohjois-pohjanmaa.fi

Hinta

70 € sisältäen opettajan laatiman sähköisen materiaalin

Kurssin voi maksaa ilmoittautumisen yhteydessä Paytrailin kautta tai myöhemmin lähetettävällä laskulla.

Ilmoittautuminen

21.2.2022 mennessä. Ilmoittaudu Pohjois-Pohjanmaan kesäyliopistoon alla olevan ilmoittautumislinkin kautta; koulutuksessa on rajoitettu osallistujamäärä

Ilmoittautuminen on sitova. Viimeisen ilmoittautumispäivän jälkeen tapahtuvasta perumisesta laskutetaan puolet kurssimaksusta. Mikäli perumista ei tehdä lainkaan tai peruminen/keskeyttäminen tehdään koulutuksen alkamisen jälkeen, laskutetaan koko kurssimaksu. Peruutus tulee tehdä aina kirjallisesti. Kurssimaksut ovat ulosottokelpoisia (L 632/1998, 24 §). Kesäyliopisto ei palauta maksuja.

Opiskelijapalautteita

Palautteita edellisiltä Tuulan pitämiltä kursseilta:

Kerrattiin hyvin pääasiat, sai hyviä vinkkejä yo-kokeeseen ja lukemiseen.

Opettaja oli mukava ja suorapuheinen ja vähensi stressiä yo-kokeesta.

Kattava kertaus historian kursseista, toimi erinomaisena ponnahduslautana syvemmälle opiskelua varten.

 
Käytämme evästeitä (olet hyväksynyt) (olet kieltänyt)

Käytämme oheisia kolmansien osapuolten evästeitä kävijäseurantaan ja markkinointiin, mikäli annat niille suostumuksen.

Facebook
Mainontaan liittyvä tiedonkeruu
Google
Kävijäseurantaan ja mainontaan liittyvä tiedonkeruu
Hyväksy
Kiellä
Peru