Jatkuva talouskasvu - mihin sitä tarvitaan ja onko se edes mahdollista? 29.9.22

29.09.2022 Verkossa

Aika ja paikka

To 29.9.22 klo 17.3018.30 verkossa

Ohjeet osallistumiseen lähetetään ilmoittautuneille sähköpostilla ennen luentoa.

Kohderyhmä

Luento on avoin kaikille aiheesta kiinnostuneille.

Kouluttaja

Kestävän hyvinvoinnin professori Arto O. Salonen, UEF

Sisältö

Kovin harvoilla ihmisillä maapallolla on asiat niin hyvin kuin suomalaisilla. Elämme yltäkylläisyydessä. Pitäisikö nyt viimeistään yhteiskuntapolitiikan tavoitteena olla kansalaisten elämänlaadun kohentuminen eikä talouden koon kasvattaminen?

Elintason jatkuvan parantamisen seurauksena suorituskeskeisyys lisääntyy elämässä. Ongelmaksi muodostuu riittämättömyyden ja merkityksettömyyden kokemukset. Juuri kun tavoitteen näyttää saavuttavan, se lipeää käsistä kuin liukas saippua. Seurauksena on sisäistä tyhjyyttä ja elämän merkityksettömyyttä.  
Olisiko bruttokansantuotteen kasvattamisen sijasta huomion kohteeksi otettava kansalaisen kokemus hyvinvoinnista? Millaista olisi yhteiskuntapolitiikka, joka tähtäisi suoraan kansalaisten elämänlaadun parantumiseen välineellisen talouskasvutavoitteen sijaan.  
Hyvän elämän mahdollisuudet on välttämätöntä järjestää ekologisesti kestävästi ja sosiaalisesti oikeudenmukaisesti, jotta tulevaisuus olisi hyvä. Mitä myöhemmin kansalaiset, yhteiskunnat ja koko ihmiskunta tähän havahtuvat, sitä kalliimmaksi muodostuu yhteisen tulevaisuuden haltuunotto – ellei jopa mahdottomaksi.

Professori Arto O. Salosen asiantuntijuus liittyy kestävään hyvinvointiin. Hän työskentelee Itä-Suomen yliopiston yhteiskuntatieteiden laitoksella ja on Suomen kestävän kehityksen asiantuntijapaneelin jäsen.  

Hinta

Luento on osallistujille maksuton.

Luento on osa Suomen kesäyliopistojen järjestämää Kestävää vai kestämätöntä hyvinvointia? ­luentosarjaa.

Ilmoittaudu

22.9. mennessä Pohjois-Pohjanmaan kesäyliopistoon