15.03.2023–12.10.2023 Verkossa
15.3.–12.10.2023
Etänä verkossa
Yksityisille ja julkisille sosiaali- ja terveysalan palveluntuottajille
80 € / webinaari
koulutussuunnittelija Eija Raatikainen
eija.raatikainen@pohjois-pohjanmaa.fi
044 465 2202
15.3.–12.10.2023 (viisi puolen päivän webinaaria)
Koulutus toteutetaan etäopetuksena Zoom-palvelussa.
Yksityiset ja julkiset sosiaali- ja terveysalan palveluntuottajat
Sosiaali- ja terveysalan digitalisaation asiantuntija, MBA Heidi Ilmonen
Heidi on kouluttanut sosiaali- ja terveysalan yrittäjiä ja henkilöstöä alan muuttuvien tietosuoja -ja tietoturvavaatimusten osalta useiden vuosien ajan. Oman tietojärjestelmän kehitystyö ja tiivis yhteistyö viranomaisten ja alan yrittäjien kanssa on opettanut käytännössä sen, mitä eri vaatimuksia sote-organisaatioiden tulee täyttää tietosuojan ja tietoturvan osalta.
Palautteita Heidin aiemmista koulutuksista:
Heidillä on mukavan välitön ja mutkaton lähestymistapa ja vertaisuus yrittäjänä on myös tärkeä tekijä, puhuimme heti "samaa kieltä".
Oli tiivis ja hyödyllinen kokemus, pääsin heti tekemään tarvitsemiani tehtäviä.
Kouluttajana Heidi on kuunteleva ja osaavaa sekä käytännön ratkaisuja hakeva.
Koulutuskokonaisuus sisältää viisi iltapäivän mittaista webinaaria, joista voit valita yksittäisiä tai koko sarjan.
Asiakastietolaki, lain vaatimukset ja perusteet
Avainkohdat palveluntuottajille hyvinvointialuelainsäädännöstä ja sote-alan tiedonhallintauudistuksesta
Ke 15.3.2023 klo 12.00–15.00
Asiakastietolaki on laki Sosiaali- ja terveydenhuollon asiakastietojen sähköisestä käsittelystä. Lain mukaisesti kanta-arkistoon tallennetaan jatkossa terveydenhuollon potilastietojen lisäksi sosiaalihuollon asiakastietoja ja kansalaisten hyvinvointitietoja.
Koulutus kokoaa yhteen asiakastietolain keskeisimmät vaatimukset ja periaatteet, jotka koskevat jokaista sote-alalla työskentelevää ja palveluita tuottavaa.
Sote-uudistuksen mukanaan tuoma tiedonhallinta- ja asiakastietolaki tulee yhteensovittaa tulevaisuudessa sote-palveluiden osalta. Tämä tarkoittaa esimerkiksi
- sosiaalihuollon Kanta-palvelujen hyödyntämistä jatkossa hyvinvointialueella
- palvelujen uusien digitaalisten ratkaisujen hyödyntämistä, esim. hyvinvointitietojen osalta
- rekisterinpidon siirtymistä hyvinvointialueille ja näiden vaikutuksia esimerkiksi asiakastietojen luovutuksiin
- tietojärjestelmien yhtenäistämistä ja asiakastiedontiedon siirtymistä, huolimatta hyvinvointialueiden erilaisista lähtökohdista
Kanta-palvelun perusteet
Ke 19.4.2023 klo 12.00–15.00
Koulutus lisää tietoa Kanta-palveluiden rakenteesta, siihen liittyvästä lainsäädännöstä ja palveluntuottajia ja henkilöstöä koskevista keskeisistä vaatimuksista. Koulutus luo henkilöstölle hyvän yleiskuva siitä, mitä kanta-palvelu tarkoittaa, miten viestinvälitysmekanismit Kanta-palveluissa toimivat, millainen oma rooli voi olla suhteessa Kanta-palveluihin, ja mitä eri vaiheita Kanta-palveluiden käyttöönottoon sisältyy.
Tämän koulutuksen avulla vastaat Kanta-palvelun käyttöön ja asiakkuuteen liittyvästä osaamisen päivittämisestä Kanta-palveluiden osalta työntekijän ja yrittäjän näkökulmasta.
Sote-alan tietosuojan ja tietoturvan perusteet
Ke 10.5.2023 klo 12.00–15.00
Koulutuksen avulla varmistat ja päivität oman ja henkilöstön tietosuoja- ja tietoturvaosaamisen alati muuttuvan lainsäädännön, toimialaa koskevien viranomaisvaatimusten, Kanta-palveluun kytkeytyvien vaatimusten ja tietosuojakäytäntöjen osalta.
Koulutuksessa keskitytään seuraaviin teemoihin:
- Keskeinen tietosuojalainsäädäntö mm. henkilötietojen käsittely
- Arjen hyvät tietosuojakäytännöt
- Tietosuojariskit ja kyberuhat
- Kanta-palvelu ja tietoturva
Kirjaamisen perusteet ja määrämuodot sosiaalialalla
To 21.9.2023 klo 12.00–15.00
Tämän koulutuksen tavoitteena on lisätä henkilöstön ja yrittäjän osaamista sosiaalihuollon määrämuotoisen kirjaamisen, kirjaamiskäytäntöjen, kielisyyden ja kirjaamiseen liittyvien muutoksien ja vaatimuksien osalta. Koulutuksessa käydään läpi myös sitä, mitä kirjaaminen moniammatillisessa yhteistyössä tarkoittaa käytännössä ja miten tämä lisääntyy Kanta-palveluun liittymisen myötä. Mikä on kenenkin rooli kirjaamisissa nyt ja tulevaisuudessa?
Viranomaisvalvonta ja valvonnan painopisteet
To 12.10.2023 klo 12.00–15.00
Sote-alan toimintaan liittyy oleellisesti viranomaisvalvonta ja palveluntuottajiin sekä heidän henkilöstöönsä koskevat vaatimukset, joiden toteutumista viranomaiset valvovat. Koulutuksen tavoitteena on avata viranomaisvaatimuksia, jotka liittyvät nimenomaisesti Kanta-palveluihin liittyvään valvontaan erityisesti tietosuoja ja tietoturvavaatimusten osalta. Tässä keskiössä on tietoturvasuunnitelma, jonka vaatimuksien konkretisoiminen henkilöstölle on erityisen tärkeää, jotta vaatimukset jalkautuvat käytännöiksi.
80 € / webinaari sisältäen koulutuksen ja sähköisen materiaalin
Webinaari 1 (15.3.23): 27.2.23 mennessä
Webinaari 2 (19.4.23): 3.4.23 mennessä
Webinaari 3 (10.5.23): 24.4.23 mennessä
Webinaari 4 (21.9.23): 4.9.23 mennessä VIELÄ EHDIT MUKAAN!
Webinaari 5 (12.10.23): 25.9.23 mennessä
Pohjois-Pohjanmaan kesäyliopistoon alla olevan ilmoittautumislinkin kautta
Ilmoittautuminen on sitova. Viimeisen ilmoittautumispäivän jälkeen tapahtuvasta perumisesta laskutetaan puolet kurssimaksusta. Mikäli perumista ei tehdä lainkaan tai peruminen/keskeyttäminen tehdään koulutuksen alkamisen jälkeen, laskutetaan koko kurssimaksu. Peruutus tulee tehdä aina kirjallisesti. Kurssimaksut ovat ulosottokelpoisia (L 632/1998, 24 §). Kesäyliopisto ei palauta maksuja. Koulutus toteutetaan mikäli ilmoittautuneita on riittävästi määräpäivään mennessä.