Kulttuurinen osaaminen sosiaali- ja terveydenhuollossa 5 op (OY) - AY352256P
Aika ja paikka
Opintojakso järjestetään verkkovälitteisenä ajalla 3.10.-13.11.2022.
Webinaarien aikataulu tarkentuu myöhemmin.
Kouluttaja
TtM Veera Kaarlela
Tavoitteet
Opintojakson suoritettuaan opiskelija:
- Tunnistaa kansainvälisen liikkuvuuden merkityksen ja osaa määritellä siihen liittyviä käsitteitä.
- Osaa määritellä kulttuurisen osaamisen käsitteen ja ymmärtää sen merkityksen ohjaus- ja opetustyössä.
- Ymmärtää, miksi kansainvälisyys- ja kulttuuriosaaminen on tärkeää sosiaali- ja terveydenhuollossa sekä ohjaajana ja opettajana toimiessa.
- Ymmärtää kulttuurisen monimuotoisuuden merkityksen sosiaali- ja terveydenhuollossa sekä hoitoalan ammattilaisten moraalisen ja eettisen vastuun tarjota ja puolustaa kulttuurisesti pätevän hoidon toteuttamista.
- Ymmärtää oman toiminnan merkityksen kulttuurisensitiivisen ympäristön luomisessa.
- Ymmärtää eri kulttuurien välisiä eroavaisuuksia.
- Osaa analysoida omaa arvo- ja uskomusjärjestelmäänsä ja ymmärtää, miksi on tärkeää hyväksyä eri kulttuureja.
- Osaa laajentaa näkemystään näyttöön perustuvaan tietoon perustuen.
- Osaa arvioida lisääntyneen etnisen ja kulttuurisen monimuotoisuuden vaikutuksia sosiaali-, terveys- ja kuntoutusjärjestelmissä.
Sisältö
Kulttuurinen osaaminen (kansainvälinen liikkuvuus, sosiaali- ja terveydenhuollon monimuotoisuus, kulttuurinen monimuotoisuus työyhteisössä, kulttuurinen osaaminen, kulttuurisesti pätevän hoidon toteuttaminen, monikulttuurinen hoitotyö ja etiikka). Kulttuurisensitiivisyys ja -halukkuus (kulttuurisensitiivisen ohjauksen lähtökohdat, ennakkoluulot, stereotypiat, etnosentrisyys, opiskelijan taustan kunnioittaminen, opiskelijan tukeminen harjoittelussa ja opetuksessa). Kulttuuritietoisuus opiskelijaohjauksessa ja opetuksessa (tietoisuus omasta kulttuurista, oman kulttuurin tunteminen, tieto eri kulttuureista, kulttuuriset eroavaisuudet).
Suoritustavat ja arviointikriteerit
Aktiivinen osallistuminen verkkotyöskentelyyn ja vaadittavien verkkotehtävien tekeminen. Opintojaksolla käytetään itse-, vertais- sekä opettaja-arviointia. Arvioinnissa käytetään osaamisperustaista arviointimatriisia. Opiskelijoiden osaaminen arvioidaan verkkotehtävien (hyväksytty/täydennettävä) perusteella. Lue lisää opintosuoritusten arvostelusta yliopiston verkkosivulta.
Toteutustavat
Opintojakso järjestetään verkko-opintoina suomen kielellä. Kokonaiskuormitus on 135 tuntia (5 op) itsenäistä verkkotyöskentelyä. Opintojaksolla on kaksi vapaaehtoista webinaaria 2 x 2 h.
Oppimateriaalit
Ajankohtainen aiheeseen liittyvä oppi- ja tutkimuskirjallisuus sekä tieteelliset artikkelit. Opintojaksoon liittyvä oppimateriaali vahvistetaan opintojakson alussa.
Lisätiedot
Opintojakso soveltuu vapaasti valittaviksi opinnoiksi esimerkiksi terveystieteiden kandidaatintutkintoon.
Hinta
160 €
Mikäli olet Oulun yliopiston läsnäolevaksi ilmoittautunut perustutkinto-opiskelija ja opinnot ovat hyväksytyt HOPS:iisi, ovat opinnot sinulle maksuttomat. Mainitsethan ilmoittautumisen yhteydessä tiedekuntasi ja koulutusohjelmasi.
Ilmoittautuminen
19.9.2022 mennessä
Opinnot järjestetään, mikäli ilmoittautuneita on riittävästi määräpäivään mennessä.
Ilmoittautuminen on sitova. Viimeisen ilmoittautumispäivän jälkeen tapahtuvasta perumisesta laskutetaan puolet kurssimaksusta. Mikäli perumista ei tehdä lainkaan tai peruminen/keskeyttäminen tehdään koulutuksen alkamisen jälkeen, laskutetaan koko kurssimaksu. Peruutus tulee tehdä aina kirjallisesti. Kurssimaksut ovat ulosottokelpoisia (L 632/1998, 24 §). Kesäyliopisto ei palauta maksuja.
Koulutussuunnittelija
Jaana Rantanen,
jaana.rantanen@pohjois-pohjanmaa.fi,
044 465 2204