Muistisairaan ihmisen ja hänen omaispuolisonsa seksuaalisuus ja parisuhde

Muistisairaat ja heidän kumppaninsa kokevat saman ikäisiin verrattuna enemmän seksuaalisuuteen liittyviä ongelmia, mutta silti he hakevat vähemmän apua. Moni toivoisi, että ammattilainen ottaisi seksuaalisuuden puheeksi, mutta aihe on ammattilaisillekin usein vaikea. Seksuaalioikeudet kuten oikeus tietoon ja keholliseen koskemattomuuteen eivät toteudu muistiperheissä kuten niiden pitäisi.

Muistisairaus muuttaa parisuhdetta hoidollisempaan suuntaan, eikä fyysinen läheisyyskään tunnu enää samalta. Silti kaipuu läheisyyteen usein säilyy. Sekä muistisairaat että omaiset ovat huolissaan monista seksuaalisuuteen liittyvistä asioista: ymmärretäänkö seksuaalisuuttani tai mahdollisia käytösmuutoksiani, tulevatko seksuaaliset tarpeeni huomioiduksi, entä jos ihastun toiseen ihmiseen, kuinka kauan meillä voi olla seksiä ja niin edelleen.

Aika ja paikka

Ma 12.10.2020 klo 9.00–16.00

Lähiopetus Oulussa, etäryhmät Pyhäjärvellä, Raahessa ja Ylivieskassa; paikka ilmoitetaan tarkemmin sähköpostiin lähetettävässä kutsussa.

Voit osallistua koulutukseen etäluentona myös omalta koneeltasi.

Kohderyhmä

Täydennyskoulutus on suunnattu muistisairaiden ja omaisten parissa toimiville sosiaali- ja terveysalan ammattilaisille. Koulutus sopii niin järjestöissä, yksityisellä kuin julkisella puolella työskenteleville.

Kouluttaja

Maaret Meriläinen on toiminut Oulun Seudun Muistiyhdistyksessä muistisairaiden ja omaisten parissa vuodesta 2007. Koulutukseltaan hän on toimintaterapeutti ja seksuaalineuvoja. Ammatillista täydennyskoulutusta hän on hankkinut mm. mielen hyvinvoinnista ja musiikista. Suomen Toimintaterapeuttiliitto valitsi Maaret Meriläisen Vuoden toimintaterapeutiksi vuonna 2016.

Seksologian opinnoissaan Maaret perehtyi erityisesti muistisairaiden ja omaispuolisoiden seksuaalisuuteen, sillä aihe nousi säännöllisesti esiin parisuhdetyötä tehdessä. Opinnäytetyönä tehty kyselytutkimus Seksuaalisuus ja seksielämä parisuhteessa, silloin kun toisella puolisoista on muistisairaus löytyy luettavaksi osoitteesta www.osmy.fi/materiaalia

Maaret on kokenut luennoitsija ja kouluttaja. Osallistujien palautteen mukaan hän on asiantunteva ja mieleenpainuva esiintyjä, jota on mukava kuunnella. Oman kokemuksen lisäksi Maaret hakee luennoilleen aina myös tutkimustietoa aiheesta.

Tavoitteet

Koulutuspäivän tavoitteena on vahvistaa ammattilaisten ymmärrystä muistisairaiden sekä omaispuolisoiden seksuaalisuudesta, seksistä ja näiden muuttumisesta muistisairauden edetessä. Lisäksi tavoitteena on, että osallistujat saavat konkreettisia keinoja seksuaalisuuden puheeksi ottamiseen ja seksuaalisuuden tukemiseen.

Sisältö

9.00 Seksuaalisuus, seksi ja nautinnollisen seksin hyvinvointivaikutukset ihmiselle

9.45 Parisuhde ja sen tukeminen muistisairauden myötä muuttuvassa elämäntilanteessa

10.30 tauko

10.40 Muistisairaan ihmisen seksuaalisuus

11.30 Lounastauko

12.30 Omaispuolison seksuaalinen hyvinvointi

13.30 Hyperseksuaalisuus ja sen hoito

14.30 Tauko

15.00 Seksuaalisuuden puheeksi ottaminen, seksuaalisuuden käsittely asiakkaan kanssa, seksuaalioikeudet

15.45 Päivän yhteenveto ja palautteet

16.00 Koulutus päättyy

 

Hinta

130 € Oulussa / 110 € Pyhäjärvellä, Raahessa, Ylivieskassa ja omalta koneelta

Hinta sisältää koulutuksen ja sähköisen materiaalin, Kuusamossa myös lounaan.

Ilmoittautuminen

24.9. mennessä Pohjois-Pohjanmaan kesäyliopiston Oulun, Pyhäjärven, Raahen tai Ylivieskan toimipaikkaan

Jos osallistut omalta koneeltasi, valitse tällöin toimipaikaksi Oulu.

Ilmoittautuminen on sitova. Viimeisen ilmoittautumispäivän jälkeen tapahtuvasta perumisesta laskutetaan puolet kurssimaksusta. Mikäli perumista ei tehdä lainkaan tai peruminen/keskeyttäminen tehdään koulutuksen alkamisen jälkeen, laskutetaan koko kurssimaksu. Peruutus tulee tehdä aina kirjallisesti. Kurssimaksut ovat ulosottokelpoisia (L 632/1998, 24 §). Kesäyliopisto ei palauta maksuja.

Lisätietoa

Oulun toimipaikka:
Eija Raatikainen, puh. 044 465 2202, eija.raatikainen@pohjois-pohjanmaa.fi

Pyhäjärven ja Ylivieskan toimipaikka:
Minna Saharinen, puh. 040 775 6931, minna.saharinen@pyhajarvi.fi

Raahen toimipaikka:
Elina Kattilakoski, puh. 044 439 3301, elina.kattilakoski@raahe.fi