Musiikilliset työtavat tunnetaitojen opettelemisen apuna
06.11.2025 Oulu
Koska musiikki toimii tunteen tasolla, ohi sanallisen viestinnän, on sillä erinomaiset mahdollisuudet vahvistaa sekä tunteiden kokemista että niistä puhumista lapsiryhmässä.
To 6.11.2025 klo 12.30–15.30 Oulu, tarkempi paikka kerrotaan kutsussa
Kohderyhmä
Musiikkikasvatuskoulutus sopii kaikille 0–8-vuotiaiden kanssa työskenteleville: mm. varhaiskasvatuksen sekä esi- ja alkuopetuksen henkilöstölle, musiikkileikkikoulun ja pienten soitto-oppilaiden opettajille sekä esimerkiksi kirjastoissa lastenosastolla työskenteleville. Koulutukseen osallistujan ei tarvitse tuntea musiikkia omaksi vahvuusalueekseen. Kaikki koulutuspäivän aikana tekemämme tehtävät ovat sellaisia, joita jokainen voi toteuttaa lapsiryhmässä. Älä siis jätä ainakaan sen takia tulematta koulutukseen, jos olisit kokenut ”ei niin mukavia” -kokemuksia soitto- tai musiikintunneilla lapsuudessasi.
Laulaessamme välittyvät tunteet voimakkaammin kuin pelkän puheen avulla ja laulujen tekstistä saadaan apua tunteiden sanoittamiseen sekä erilaisiin sosiaalisiin tilanteisiin.
Lorutellessamme eri tavoilla, iloisesti, vihaisesti jne., pääsemme käsiksi tunteisiin kuin huomaamatta ja aihepiiriä on helppoa syventää vaikkapa pehmonallen tuntemuksista keskustelemalla.
Myrskytuulen liikkuessa voimakkaasti toisten soittaessa rytmisoittimia myrskyisästi saadaan taas uusia tunteita esiin kuten myös lempeän tuulen liikkuessa päinvastaisella tavalla soiton muuttuessa kevyemmäksi. Näin lapset pääsevät toteuttamaan sekä liikkumalla että soittamalla erilaisia tunneskaaloja ja oppivat myös sosiaalisia taitoja yhteisessä leikissä.
Kuunnellessamme monipuolisesti erityyppistä musiikkia, voidaan syventää lasten kokemuksia liittyen kuulemaansa, esimerkiksi surun tai ilon ilmaiseminen. Musiikillinen mielikuvitus onkin yksi tärkeä teema tunnetaitojen opettelemisessa.
Tämä kaikki vaikuttaa lapsiryhmän vuorovaikutusaitoihin myönteisesti ja lapset voivat oppia sekä itsestään että toisistaan uusia puolia ja pystyvät myös tämän myötä samaistumaan paremmin toistenkin tunteisiin empatiakyvyn lisääntyessä ryhmässä.
Tunnetaitojen opettelemiseen liittyy myös oppimiseen liittyvät näkökulmat. Koulutuksessa käsitellään oppimisympäristön vaikutusta oppimiseen, sekä lapsen kokemukseen oppimisesta ja siihen liittyvistä tunteista.
Koulutuksen myötä vahvistuu ja kirkastuu tieto musiikillisten työtapojen hyödyllisyydestä opetellessa tunnetaitoja ja toivottavasti tätä myöten koulutukseen osallistunut tarttuu jouhevammin musiikillisiin työtapoihin koko päivän pedagogiikassa työskennellessään lapsiryhmässä/lapsen kanssa.
Materiaali
Osallistujat saavat sähköpostitse koulutuksen jälkeen koulutuksen pääteemat tiivistetysti.
Koulutuksen materiaali löytyy myös Tuuli Paasolaisen tekemästä kirjasta & cd -levyltä "Musiikki-iloa kymmenen kiloa", jossa pedagoginen osuus on hyvin käytännönläheistä. Oppimateriaalin äänitteeltä kuuluvat laulut laulettuna pianonsoiton säestyksellä ja luovaan liikkumiseen ja soittamiseen löytyvät ytimekkäät musiikit laulujen jälkeen. Materiaalista löytyvät myös kaikki laulut soitto- ja leikkiehdotuksineen, rytmisoitin- ja muut leikit, lorut + ehdotukset niiden toteuttamiseen eri tavoin, soitin-, liikunta- ja äänenavaussadut unohtamatta tavallisia satuja + musiikillisia tehtäviä ja aiheita keskustelun pohjaksi isommille lapsille.
Hinta
140 €
Kysy myös ryhmähintaa työyhteisöllesi.
Ilmoittaudu
13.10.25 mennessä Pohjois-Pohjanmaan kesäyliopistoon
Koulutus toteutetaan, mikäli osallistujia on riittävästi viimeiseen ilmoittautumispäivään mennessä. Ilmoittautuminen on sitova. Viimeisen ilmoittautumispäivän jälkeen tapahtuvasta perumisesta laskutetaan puolet kurssimaksusta. Mikäli perumista ei tehdä lainkaan tai peruminen/keskeyttäminen tehdään koulutuksen alkamisen jälkeen, laskutetaan koko kurssimaksu. Peruutus tulee tehdä aina kirjallisesti. Kurssimaksut ovat ulosottokelpoisia (L 632/1998, 24 §). Kesäyliopisto ei palauta maksuja.
Tuuli kertoo itsestään
Olen valmistunut Sibelius-Akatemiasta musiikinmaisteriksi (MuM) musiikkikasvatuksen osastolta vuonna 1996 erikoistumiskohteinani varhaiskasvatus musiikissa sekä huilunsoitto ja sen opettaminen.
Olen toiminut vuodesta 2000 alkaen musiikkikasvatustäydennyskouluttajana lasten kanssa työskentelevälle henkilöstölle sekä musiikkileikkikoulunopettajana yli 30 vuotta - Helsingin kulttuurikeskuksessa Annantalossa lähes 10 vuoden ajan syksyyn 2018 saakka - ja sen jälkeenkin pitäen mm. Kesämuskareita siellä, kuten myös kesällä 2024. Lisäksi esitän musiikkiteatteria ja toteutan Megamuskareita kulttuurikeskuksissa, kirjastoissa, kouluissa, päiväkodeissa ja lapsiperheiden tapahtumissa ympäri Suomea. Huilunsoitonopettajana olen toiminut mm. Länsi-Helsingin musiikkiopistossa kymmenen vuoden ajan lopettaen siellä työt vuonna 2005.
Olen tehnyt kirjat cd -levyineen Pienestä laulusta iso ilo (Printel, 2009) sekä Musiikki-iloa kymmenen kiloa (2015) jotka sisältävät pedagogisen aineiston lisäksi säveltämiäni ja sanoittamiani lastenlauluja, sepittämiäni loruja ja soitinsatuja sekä mukavia rytmisoitintehtäviä. Kirjat ovat tarkoitetut kaikille lasten kanssa (0-vuotiaista pikkukoululaisiin) työskenteleville ja ne sisältävät cd-levyn, jossa kirjan laulut ovat laulettuna pianonsoiton säestyksellä. Perheille suunnattu kirja & cd on nimeltään "Laula lelut laatikkoon" (Nemo, 2016). Lue myös www.tuulipaasolainen.fi