17.05.2025 Ylivieska
Ilmoittautuminen
30.4.2025 mennessä
Lisätietoja
Opetuksen kehittämiskoordinaattori Terhi Mustakangas, terhi.mustakangas@ylivieska.fi, puh. 040 429 4389
Aika ja paikka
Lauantaina 17.5.2025 klo 9.00-16.00 Ylivieskassa
Kohderyhmä
Kurssi on suunnattu henkilöille, jotka kaipaavat luonnonmukaista tapaa lievittää sekä ennaltaehkäistä hengitysongelmia ja unihäiriöitä kuten kuorsausta ja uniapneaa, tai ovat muutoin kiinnostuneita oppimaan tämän ainutlaatuisen harrastuksen sekä itsehoitomuodon.
Kurssi antaa myös arvokasta lisäosaamista kaikille terveyden- ja hyvinvointialan toimijoille, jotka työssään kohtaavat hengitysongelmista kärsiviä.
Kouluttaja
Kouluttajana toimii Hoitava Hengitys HB ® -menetelmän sekä Unididge-kurssien kehittäjä ja Buteyko-ohjaaja Marketta Manninen. Marketta on toiminut hengitysohjaajana vuodesta 2013 lähtien ja saanut kouluttajana kiitettävää palautetta selkeydestään, asiantuntijuudestaan sekä pedagogisesti hyvin rakennetuista kursseistaan.
Tavoitteet
Hauska, erilainen ja tutkitusti tehokas tapa lievittää tai ennaltaehkäistä unenaikaisia hengitysongelmia, kuorsausta sekä uniapneaa, on soittaa didgeridoota.
Unididge-kurssi tarjoaa monipuolisen kattauksen Hoitava hengitys -luentoja sekä käytännön harjoittelua didgeridoota soittaen. Tällä kurssilla et ainoastaan pääse harjoittelemaan soittamista, vaan saat myös valmistaa itsellesi oman soittimen.
Hoitava Hengitys -luennot avaavat uudenlaisen, Buteyko-menetelmään pohjautuvan näkökulman hengityksen fysiologiaan ja biokemiaan sekä kuorsauksen ja uniapnean juurisyihin. Hoitava Hengitys-harjoitteilla pureudutaan näihin usein liian vähäiselle huomiolle jääviin ongelmakohtiin. Apuna harjoittelussa toimivat näppärät välineet, jotka sisältyvät kurssimaksuun kuuluvaan breaTHIN-settiin.
Luennot tarjoavat tiukkaa asiaa, mutta kokonaisuutena päivä on mukavaa ja rentoa yhdessä tekemistä.
Sisältö
Kurssi sisältää teoriatietoa hengityksestä, Hoitava hengitys harjoituksia sekä soittoharjoittelua Didgeridoon avulla. Sen lisäksi, että soittoharjoittelu on hauskaa, se myös vahvistaa hengitykseen käytettäviä lihaksia tehokkaasti. Nielua auki pitävien lihasten vahvistuminen ehkäisee nielun ahtautumista, eli helpottaa kuorsausta ja uniapneaa. Tämä todistettiin Sveitsissä uniapneetikoille tehdyssä tutkimuksessa, jossa didgeridoon soitto lievensi osallistujien uniapnean keskivaikeasta lieväksi.
Erityisen, ja samalla hieman haastavan soittamisesta tekee ns. kiertohengitystekniikka, jonka avulla soitto saadaan jatkumaan yhtäjaksoisena myös sisäänhengityksen aikana. Harjoittelun myötä heikoimmatkin lihakset pikkuhiljaa vahvistuvat ja niiden hallinnan parannuttua kiertohengityskin alkaa sujumaan. On hyvä huomata, että harjoitteluvaiheen puhaltelut voivat lisätä kuorsaajille ja uniapneetikoille tyypillistä liikahengitystä. Sen vuoksi tilannetta on hyvä tasapainottaa Hoitava Hengitys -harjoitteilla.
Hengitysharjoituksiin kuuluvat hengityksen vähentäminen, hidastaminen ja kevyt rajoittaminen. Näiden avulla hengityslihakset vahvistuvat, hapensaanti paranee, hengästyminen vähenee, puolustus tehostuu, tukkoisuus lievittyy, hengitys rauhoittuu ja stressin sieto paranee.
Mikä on didgeridoo?
Didgeridoo on Australian alkuperäiskansalta, aboriginaaleilta peräisin oleva puhallinsoitin. Alkuperäinen didgeridoo on valmistettu eukalyptuspuusta, mutta Unididge-kursseilla soittimena toimii muoviputki. Didgeridoo on ontto putki, johon soittaja muodostaa äänen huuliaan pörisyttämällä. Erilaiset vivahteet ja rytmit saadaan aikaan kielen, suun ja nielun lihasten avulla.
Ennen soittoharjoituksiin pääsemistä kurssilaiset valmistavat omat soittimensa. Didge-putki on soiton aloittamiseen mainiosti sopiva, kevyt ja kestävä, muoviputki (pituus 1 m). Putki päällystetään erilaisilla tarramuoveilla ja suukappale muotoillaan mehiläisvahasta. Kaikki materiaalit sisältyvät kurssimaksuun.
Ilmoittaudu
30.4.2025 mennessä
Ilmoittautuminen on sitova. Viimeisen ilmoittautumispäivän jälkeen tapahtuvasta perumisesta laskutetaan puolet kurssimaksusta. Mikäli perumista ei tehdä lainkaan tai peruminen/keskeyttäminen tehdään koulutuksen alkamisen jälkeen, laskutetaan koko kurssimaksu. Peruutus tulee tehdä aina kirjallisesti. Kurssimaksut ovat ulosottokelpoisia (L 632/1998, 24 §). Kesäyliopisto ei palauta maksuja.