Suoluonnon valokuvaus - luontovalokuvauksen peruskurssi

22.05.2024–26.05.2024 Oulu

Opi valokuvaamaan suon maisemia ja moninaisia yksityiskohtia

Aika

22.-26.5.2024.
Kurssi alkaa keskiviikkona klo 17 ja päättyy sunnuntaina klo 12.
Yhteensä 42 oppituntia.

Paikka

Limingan luontokeskus

Kouluttaja

Luonnonvalokuvaaja Mika Honkalinna

Lisätietoja

Koulutuspäällikkö Kari Kantola
kari.kantola@kuusamo.fi
puh. 040 523 3158

Aika ja paikka

22.-26.5.2024 Kurssi alkaa ke klo 17-20.30 johdanto-/teoriajaksolla
to-la n 8 tunnin kuvauspäiviä + lyhyet ohje-/palautepalverit
sunnuntaina klo 9-12 kuvien katselu ja palaute

Limingan luontokeskus, Rantakurvi 6, 91900 Liminka

Kohderyhmä

Kurssi soveltuu aloittelevalle ja jo jonkin aikaa kuvanneelle harrastajille, jolla on perustaitoja valokuvauksesta. Myös kokeneemmalle valokuvaajalle, joka haluaa tietoa suoluonnon valokuvaamisesta aiheen asiantuntijalta.

Kouluttaja

Pitkän linjan ansioitunut  luonnonvalokuvaaja Mika Honkalinna. Hänen uusin teoksensa Suo siellä valittiin WWF:n Vuoden luontokirjaksi 2023, samoin kuin vuonna 2015 ilmestynyt Korppiretki.  

Tavoitteet

Tavoitteena on oppia etenkin maisemavalokuvaukseen, ja osin myös lähikuvaukseen, liittyviä taitoja. Kuvausvälineet,  kameran asetukset (valotus, suljinajat, aukon valinnan merkitys syväterävyyteen, ISO-arvot). Kuvaustilanteisiin liittyviä käytänteitä ja toimintatapoja sekä kameran käsittelyyn ja objektiiveihin liittyvät perusasiat. Oppimisen soveltaminen erilaisiin kuvauskohteisiin ja -tilanteisiin suomiljöössä. Suo miljöönä tarjoaa monenlaisia kuvauskohteita aina lähikuvasta laajakulmaiseen maisemaan.

Sisältö

Kurssin aloittavalla johdantoluennolla  keskiviikkona käsitellään kuvauksen teoriaa ja käytänteitä käyttäen apuna esimerkkikuvia suoluonnosta. Lyhyt kirjakatsaus lähinnä maisemavalokuvauksesta

Torstai, perjantai ja lauantai on varattu pääsosin kuvausretkiin lähiseudun soille. Retkillä opettaja opastaa kuvaustekniikassa ja käytänteistä. Kurssin aikana sopivissa väleissä kuvauspäivinä ja erityisesti viimeisenä kurssipäivänä sunnuntaina palautetta kuvatusta materiaalista ja yleistä keskustelua aiheen parissa sekä vinkkejä kuvien jälikäsittelyyn.

Kuvauskohteina ensisijaisesti lähiseudun keväinen suoluonto ominaispiirteineen.

Päivittäinen ohjelmarunko lähetään kurssikutsussa.Kurssin aikana huomioidaan sääolosuhteet kuvauksen ja retkeilyn näkökulmasta.

Huomioitavaa

Varusteet

Tarvitset kurssille mukaan oman kameran ja linssit. Myös pokkarikamera, jossa voidaan säätää valotusaikaa ja aukkoa käy, mutta ei kännykkäkamera. Lisävarusteita, kuten jalustan, voit ottaa mukaasi tarpeen mukaan.

Varaudu sään mukaisiin ulkoiluvaatteisiin mukaan lukien sadetakki ja lämmintä vaatetta, sekä myös kumisaappaat, koska kurssilla liikutaan soilla. Myös termospullo/juomapullo ja reppu varusteiden kantamiseen ovat hyödyllisiä varusteita.

Ruokailut

Kurssihintaan ei sisälly aterioita, joten varaa retkille sopivaa syötävää, josta saat energiaa ja nestettä. Joko kuvausretkellä tai ennen/jälkeen riippuen päivän ohjelmasta varataan mahdollisuus käydä syömässä lämmin ateria. Limingan keskustassa on muun muuassa ABC-asema, jonka ravintolassa on päivittäin tarjolla ruokaa. Ravintola ja sen viereinen ruokakauppa sijaitsevat lähellä Limingan keskustaa noin 7 km etäisyydellä luontokeskuksesta. Opettajan kanssa käydään läpi aina edellisenä päivänä seuraavan päivän ohjelma, jossa käydään kuvauskohteiden lisäksi ruokailumahdollisuudet.

Majoitus

Kurssiin ei sisälly majoitusta. Jos tarvitse majoituksen voit tiedustella sitä Liminganlahden luontokeskuksesta, jossa on tarjolla erilaisia vaihtoehtoja. Katso lisätietoja luontokeskuksen palveluista tästä. Limingan keskustassa on myös itsepalveluperiaatteella toimiva uudehko viihtyisä hotelli Park hotel Liminka

Tehdessäsi kurssin matkustamiseen ja majoittumiseen liittyviä varauksia huomioi, että kurssin toteututtaminen vahvistetaan sähköpostitse, kun ilmoittautumisaika on päättynyt.

Kulkeminen kurssilla

Kurssi ei sisällä kuljetuksia. Kulkeminen kuvausretkille omalla autolla/kimppakyydeillä. Mikäli tarvitset kyytejä, niin on mahdollisuus kulkea retkille opettajan kyydissä. Ilmoita ennakkoon kyydin tarpeesta.

Opiskelijoita ei vakuuteta, joten osallistujien tulee itse vastata riittävästä vakuutusturvastaan.

Hinta

260 €, sisältää opetuksen

Kun olet täyttänyt ilmoittautumislomakkeen, sinut ohjataan maksamaan kurssimaksu Paytrailin kautta. Ilmoittautumisesi hyväksytään maksamisen jälkeen. Saat kuitin sähköpostiisi automaattisesti.

Ilmoittaudu

Ilmoittautuminen 18.4.2024 mennessä.

Ilmoittautuminen on sitova. Viimeisen ilmoittautumispäivän jälkeen tapahtuvasta perumisesta laskutetaan puolet kurssimaksusta. Mikäli perumista ei tehdä lainkaan tai peruminen/keskeyttäminen tehdään koulutuksen alkamisen jälkeen, laskutetaan koko kurssimaksu. Peruutus tulee tehdä aina kirjallisesti. Kurssimaksut ovat ulosottokelpoisia (L 632/1998, 24 §). Kesäyliopisto ei palauta maksuja.

Kouluttajasta

Kurssin opettaja luonnonkuvaaja Mika Honkalinna

Mika Honkalinna (s. 1964) on suomalainen luonnonvalokuvaaja ja kirjailija. Syntynyt ja elänyt suuren osan elämästään Kymenlaaksossa Kaakkois-Suomessa, mutta asuu nykyisin Limingassa Pohjois-Pohjanmaalla.

Kuvani ja tarinani syntyvät pohjoisten havumetsien ja soiden keskellä ja usein pohjoisen talven, lumen ja jään keskellä selviytymisen sekä talven estetiikan innoittamana. Useimmiten kuvitetut tarinani kietoutuvat ihmisen ja luonnon välisten suhteiden ympärille ja yrityksiin niiden ymmärtämiseksi. Jyrkkä vuodenaikojen vaihtelu, talven kaamos, valoisat kesäyöt ja pohjoisen Fennoscandian monimuotoinen maisema luovat kiehtovat olosuhteet valokuvaamiselle ja luonnossa liikkumiselle.

Uusin teokseni "Suo siellä" valittiin WWF:n Vuoden luontokirjaksi 2023 samoin kuin vuonna 2015 ilmestynyt Korppiretki.  

Mika Honkalinna, kuva: Mika Rokka

Kuvagalleria

vionneva_s2a0547_1200.jpg
tupasvilla_s2a6374_1200.jpg
suota_s2a9210_1200.jpg
metsapeura_a4a4309_1200.jpg
martimoaapa_0291_1200.jpg
jarviaapa_s2a8296_1200.jpg