Metsämieli-vetäjäkoulutus 1 op

30.10.2024 Oulu

Metsämieli kutsuu polulle kohti kokonaisvaltaista hyvinvointia, ihmisyyttä ja itsensä tuntemista. Metsämieli-menetelmä perustuu luonnon tutkittuihin hyvinvointi- ja terveysvaikutuksiin, joita tehostetaan erilaisin luonnon inspiroimin harjoittein. Metsämieli-harjoittelu koostuu läsnäoloa ja palautumista lisäävistä harjoitteista sekä voimavaroja ja mielentaitoja vahvistavista harjoitteista. Säännöllinen Metsämieli-harjoittelu mm. kasvattaa voimavaroja ja joustavuutta, edistäen tietoisuutta ja tyytyväisyyttä omassa arjessamme.

Luonto hyväksyy meidät juuri sellaisina kuin olemme, niiden tunteiden kanssa mitä meillä on matkassa. Luontoympäristö toimii jo itsessään rentoutusharjoituksena, sillä havainnointimme ja tarkkaavuutemme asettuu usein itsestään luonnon taajuudelle. Riittää että pysähdymme ja siirrymme hetkeksi tekemisestä olemiseen. Lyhyt 20 minuutin ulkoilu tuulettaa tunteita, vähentää lihasjännityksiä sekä rauhoittaa hermostoamme vastapainona arjen monille ärsykkeille. Tunti luonnossa palauttaa tehokkaasti niin psyykkisiä kuin fyysisiä voimavaroja arjen kuormituksesta, selkeyttää ajattelua ja virkistää muistia.

Suomessa 2000-luvulta alkaen kehitettyä konseptia voi hyödyntää arjen hyvinvointitapoina ulkoillessa metsässä, puistoissa, omassa pihapiirissä tai jopa sisätiloissa. Metsämieli sopii käytettäväksi yksin, kaksin tai isommalla porukalla vaikkapa perheen tai työkavereiden kanssa. Metsämieli-menetelmää käytetään nykyisin laajasti myös mm. varhaiskasvatuksessa, sosiaali- ja terveydenhuollon palveluissa, osana järjestöjen toimintaa sekä erilaisina matkailu- ja ohjelmapalveluina.

Aika

30.10.24

Paikka

Oulu

Kenelle

Ammattilaisille, jotka haluavat hyödyntää Metsämieli-harjoituksia omassa työssään

Ilmoittautuminen

10.10.24 mennessä

Hinta

280 €

Lisätietoa

koulutussuunnittelija Eija Raatikainen
eija.raatikainen@pohjois-pohjanmaa.fi
044 465 2202

Aika ja paikka

Ke 30.10.24 klo 9.00–17.00

Koulutus toteutetaan Oulun keskustassa, koulutuksen aikana liikutaan myös lähiluonnossa.

Kohderyhmä

Metsämieli-vetäjäkoulutus on tarkoitettu mm. ohjelma- ja tapahtumapalvelujen tuottajille, hyvinvointivalmentajille, opettajille ja ohjaajille, eräoppaille ja muille ammattiryhmille, jotka haluavat hyödyntää Metsämieli-harjoituksia omassa työssään. Koulutuksen pääsyvaatimuksena on luonto- tai ohjelmapalveluiden vahva kokemus, soveltuva harrastustausta tai muun alan soveltuva koulutus.

Kouluttaja

Elina Lilja / Mielen Liekki, Metsämieli-kouluttaja, työohjaaja ja ratkaisukeskeinen lyhytterapeutti

Elina on toiminut vuodesta 2017 lähtien yrittäjänä tarjoten luontolähtöisiä hyvinvointi- ja palautumispalveluita sekä koulutuksia. Mielen liekki -yrityksen palveluvalikoimaan kuuluvat Metsämieli-koulutukset ja -ohjaukset, ratkaisukeskeinen lyhytterapia, työnohjauspalvelut, mindfulness- ja rentoutusohjaukset sekä tietoisen läsnäolon kehollisempina lajeina yin-jooga sekä asahi-terveysliikunta. Aiemmin hän on toiminut mm. HR-alalla.

Tavoitteet

Koulutuksen käytyään opiskelija osaa

Metsämieli-menetelmän periaatteet

 • kertoa keskeiset asiat Metsämieli-menetelmän taustasta ja periaatteista
 • kertoa asiakkaille arkisella tavalla, mitä mielentaidoilla tarkoitetaan

Luonnontuntemus ja luonnossa liikkuminen

 • etsiä tietoa luonnon hyvinvointivaikutuksista
 • nimetä asiakkaille vähintään neljä luonnon hyvinvointivaikutusta ja hyödyntää niitä Metsämieli-toiminnassa
 • liikkua luonnossa turvallisesti ja vastuullisesti

Metsämieli-vetäjänä toimiminen

 • lähettää asiakkaille selkeät osallistujan ohjeet etukäteen ennen tapahtumaa
 • kertoa turvallisuusohjeet ryhmän/tapahtuman aluksi selkeällä tavalla
 • huomioida tasapuolisesti kaikki osallistujat
 • ohjata harjoitusten kulun selkeästi ja kuuluvasti niin että asiakkaat ymmärtävät ohjeistuksen
 • ohjata eri kokoisille ryhmille vähintään 20 erilaista Metsämieli-siemenharjoitusta
 • kertoa asiakkaille omin sanoin vähintään 20 erilaisen Metsämieli-siemenharjoituksen johdannon
 • käyttää toiminnallisia ja osallistavia Metsämieli-harjoitteita tavoitteellisesti
 • ohjata asiakasta reflektoimaan kokemuksiaan ja tuntemuksiaan
 • huolehtia omasta ja osallistujien hyvinvoinnista ja turvallisuudesta
 • soveltaa Metsämieli-harjoitteita ohjelmapalveluina / osana ammattiaan
 • arvioida saavutettuja hyvinvointivaikutuksia suhteessa tavoitteisiin

Sisältö

9.00 Koulutuksen avaus ja tavoitteet
9.30 Metsämieli-menetelmän viitekehys -luento
11.30 Lounas (omakustanteinen)
12.30 Metsämieli-harjoitukset lähimaastossa
14.00 Metsämieli-ohjausharjoitukset
15.00 Tauko
15.30 Metsämieli-vetäjänä toimiminen, jatkotehtävän ohjeistus
17.00 Koulutuksen päätös

Koulutus sisältää myös ennakkotehtävän sekä palautettavan jatkotehtävän, josta saa kouluttajalta henkilökohtaisen palautteen. Jatkotehtävän palautuksella on 3 kuukauden määräaika.

Koulutuksen ennakkotehtävänä on lukea jompi kumpi seuraavista kirjoista:

 • Sirpa Arvonen: Metsämieli – mielen ja kehon viikkopolut
 • Sirpa Arvonen: Metsämieli – Luonnollinen menetelmä mielentaitoihin

Hinta

280 € sisältäen sisältää koulutuksen, sähköisen koulutusmateriaalin ja osallistumistodistuksen

Osallistujat saavat omaan käyttöönsä Metsämieli-harjoitekokoelman sekä dropbox-aineistokansion. Koulutuksen hyväksytysti suorittaneet saavat todistuksen sekä pätevyyden ohjata  siemen- ja taimitason Metsämieli-harjoitteita. Koulutus antaa myös valmiuksia Metsämieli-ohjaajakoulutukseen hakeutumiseen. Metsämieli-vetäjä saa halutessaan yhteystietonsa näkyville metsamieli.fi-sivuston ohjaajalistalle.

Ilmoittaudu

10.10.24 mennessä Pohjois-Pohjanmaan kesäyliopistoon alla olevan ilmoittautumislinkin kautta; koulutuksessa on rajoitettu osallistujamäärä

Ilmoittautuminen on sitova. Viimeisen ilmoittautumispäivän jälkeen tapahtuvasta perumisesta laskutetaan puolet kurssimaksusta. Mikäli perumista ei tehdä lainkaan tai peruminen/keskeyttäminen tehdään koulutuksen alkamisen jälkeen, laskutetaan koko kurssimaksu. Peruutus tulee tehdä aina kirjallisesti. Kurssimaksut ovat ulosottokelpoisia (L 632/1998, 24 §). Kesäyliopisto ei palauta maksuja.

Palautteita

Asiakaskokemuksia kouluttajan aikaisemmista Metsämieli-vetäjäkoulutuksista:Suosittelen koulutusta luonnosta inspiroituville ihmisille, ohjaajille, opettajille, kaikille ihmisten hyvinvoinnin parissa työskenteleville, tapahtumien ja tilaisuuksien vetäjille. Kurssilta saa hyvät perusvalmiudet Metsämieli -menetelmän käyttöön. Kannattaa tutustua kirjallisuuteen ja menetelmään ennen koulutusta ja tehdä itse harjoituksia, joista saa näkökulmaa ja taustatietoa varsinaiseen koulutuspäivään.

Elina oli ihanan rauhallinen ja maadoittunut kouluttaja! Hän osaa asiansa ja hehkuu Metsämieltä.

Kannattaa osallistua koulutukseen jo oman itsensä takia. Koulutuksesta saa työkaluja omaan arkeen. Suosittelen koulutusta erityisesti luontohoivayrittäjille ja hoivatyöntekijöille.