08.09.2023–03.09.2024 Ylivieska
8.9.2023–3.9.2024 (yht. 10 pv)
Koulutuspäivät toteutetaan Ylivieskassa, tarkempi paikka ilmotetaan sähköpostitse lähetettävässä kutsussa.
Koulutus soveltuu mm. opettajille, varhaiskasvattajille, sosiaalityön perhetyöntekijöille ja hoitajille, kuntoutuksen ja terveydenhoidon parissa toimiville, terapeuteille tai ryhmien kanssa työskenteleville ihmistyön ammattilaisille.
Menetelmä sopii kaikenikäisille ja eri elämäntilanteissa oleville asiakkaille, oppilaille ja potilaille eikä se ole ristiriidassa minkään olemassa olevan hoidon kanssa.
Osallistuminen edellyttää ammatillista tutkintoa tai meneillään olevia opintoja soveltaen pedagogiselta tai hoidolliselta alalta (sosiaali-, ja terveysalojen työntekijät, terapeutit, opettajat, työnohjaajat jne.).
Koulutuksen ohjaajana toimii menetelmän kehittäjä Miina Savolainen, joka tunnetaan innostavana, lämpimänä ja asiantuntevana kouluttajana. Miina on palkittu voimauttavan valokuvan menetelmän kehittämistyöstään muun muassa Suomalainen Lääkäriseura Duodecimin kulttuuripalkinnolla ja Lastenkulttuurin valtionpalkinnolla 2006 sekä Helsingin yliopiston Kristiina-palkinnolla 2009.
Opiskelija omaksuu voimauttavan valokuvan menetelmän teorian ja viitekehyksen:
Opiskelija saa valmiuksia käyttää voimauttavan valokuvan menetelmää omassa työyhteisössään:
Menetelmä perustuu dialogiseen, arvostavaan ja mentalisoivaan katseeseen, joka vähentää asiakkaan ja ammattilaisen välistä valtataistelua ja sosiaalista peliä sekä tekee vuorovaikutuksesta aitoa, vilpitöntä ja toisen kokemusmaailmalle herkistynyttä.
Voimauttavan valokuvan menetelmä parantaa tunnetaitoja ja on parhaimmillaan ihmisten välisen kiintymyksen, luottamuksen ja arvostuksen vahvistamisessa. Menetelmä sopii siksi erinomaisesti perhetyöhön tai emotionaalisesti turvallisen kouluyhteisön tai työyhteisön rakentamiseen sekä kiusaamiskäyttäytymisen tai jännitteiden purkamiseen. Opintoihin osallistuminen ei edellytä valokuvaustaitoja tai erityistä kameraa.
Lähiopetuspäivät
Kellonaikoihin voi vielä tulla muutoksia.
1. työpaja: pe 8.9.2023
- Menetelmän periaatteisiin tutustuminen
2. työpaja: to-pe 5.-6.10.2023 (kuvausretki, jota voi jatkaa niin pitkään kuin pari / kolmikko haluaa)
- Voimauttava parikuvausretki, elämäntarinaprojektit, perhevalokuvauksen historia
3. työpaja: ke 1.11.2023
- Omakuvan katsomisen tavat, kuvapelkoilmiö, tunneperheprojektit
4. työpaja: to-pe 15.-16.2.2024
- Perheprojektit, menetelmä dialogisessa työssä
5. työpaja: to-pe 2.-3.5.2024 (kuvausretki, jota voi jatkaa niin pitkään kuin pari / kolmikko haluaa),
- Voimauttava parikuvausretki, arvostava katse työyhteisössä
6. työpaja: ma-ti 2.-3.9.2024
- Kuvausretkien kuva-aarteet, dialogiset asiakasprojektit, menetelmä työotteeksi, päätösjuhla
Opinnot koostuvat kuudesta lähijaksosta (kymmenen työpajapäivää), joiden väleissä toteutetaan harjoitusprosesseja oman itsen katsomiseen, tunneperhesuhteisiin, työyhteisön kehittämiseen sekä asiakas- / oppilas- / potilastyöhön liittyen. Opiskelun keskiössä on osallistujan henkilökohtainen prosessi, jonka lisäksi osallistuja toteuttaa ohjatusti voimauttavat valokuvaprojektit omassa lähipiirissään ja työyhteisössään sekä työntekijöiden että asiakkaiden (oppilaiden, potilaiden) kanssa.
Osallistujan työyhteisö hyötyy koulutuksesta harjoitustehtävien kautta suoraan jo koulutuksen aikana. Ihannetilanteessa koulutukseen osallistuu työpari samasta työyhteisöstä. Harjoitustehtävät on sovellettavissa siten, että koulutukseen voi osallistua myös esimerkiksi vuorotteluvapaan aikana.
Koulutuksen suorittaminen edellyttää läsnäoloa jokaisella opintojaksolla.
Koulutuksen suorittaminen mahdollistaa osallistumisen erikoistumiskoulutukseen, joka antaa menetelmäohjaajan pätevyyden sekä oikeuttaa käyttämään menetelmän nimeä itsenäisen ammatinharjoittajan työssä.
ke 30.8.2023 mennessä Pohjois-Pohjanmaan kesäyliopistoon
Koulutukseen ilmoittaudutaan täyttämällä ilmoittautumislomake sekä lähettämällä vapaamuotoinen hakemus Pohjois-Pohjanmaan kesäyliopiston Oulun toimipaikkaan (PL 2437, 90014 Oulun yliopisto) tai sähköpostitse: kristiina.anttila@oulu.fi.
Kerro vapaamuotoisessa hakemuksessasi:
omat yhteystietosi, koulutustaustasi, työkokemuksesi, nykyinen työyhteisösi, miten toivot voivasi soveltaa menetelmää omassa työyhteisössäsi, miksi pidät menetelmää tarpeellisena ja mitä odotat koulutukselta.
Koulutukseen valitaan 14 osallistujaa hakemusten perusteella hakujärjestyksessä. Koulutus järjestetään, mikäli osallistujia on vähintään 8 henkilöä.
Koulutussuunnittelija Kristiina Anttila
kristiina.anttila@oulu.fi
0505924626
Kurssimaksu 2050 €, josta maksetaan ilmoittautumisen yhteydessä varausmaksuna 100 €. Varausmaksua ei palauteta, jos perut ilmoittautumisesi (poikkeuksena tilanne, ettei opiskelijaa hyväksytä koulutukseen).
Jotta ilmoittautumisesi tulee voimaan, täytyy varausmaksun olla maksettuna. Voit maksaa sen verkkomaksulla ilmoittautumisen jälkeen.
Koulutuksen hinta sisältäen materiaalit ja filmit kehityksineen; laskutetaan viidessä erässä.